top of page
Zoeken

Wie regelt de uitvaart?

Door Maurice van Zijl


Hand die een wilsbeschikking ondertekent

Laatst zat ik aan tafel bij een familie in Lopikerkapel. De sfeer was ingetogen, de emoties nog vers. Na een tijdje vroeg de dochter zacht: “Wie regelt dit eigenlijk allemaal?” Haar broer keek op. “Ik dacht dat we dat samen zouden doen?”


Het is een vraag die ik vaker hoor. En heel begrijpelijk ook. In een periode van afscheid komt er veel op u af. En dan is het fijn als iemand u vertelt hoe het zit. Want hoewel iedereen betrokken is, is er altijd één persoon die formeel de uitvaart regelt: de opdrachtgever.


Wat houdt dat precies in?


De opdrachtgever tekent de papieren, geeft de formele opdracht en is daarmee ook eindverantwoordelijk. Dat klinkt zwaarder dan het hoeft te zijn, maar het is goed om te weten wat die rol inhoudt:


  • Financiële verantwoordelijkheid – De opdrachtgever is degene die juridisch aanspreekbaar is voor de kosten, meestal betaald uit de nalatenschap.


  • Beslissingen nemen – Als er onenigheid is binnen de familie, beslist de opdrachtgever wat er gebeurt.


  • Grafrechten – Bij een begrafenis wordt de opdrachtgever vaak de rechthebbende van het graf.


  • Asbestemming – Bij crematie beslist de opdrachtgever wat er met de as gebeurt.


In dit geval zei de dochter: “Zou jij het willen doen?” Haar broer knikte. “Ik zorg ervoor.” Simpel, duidelijk. En er viel iets van de familie af.


Wat als er niemand is?


Soms is er geen naaste die deze verantwoordelijkheid op zich kan nemen. In dat geval regelt de gemeente de uitvaart. Dat gebeurt altijd netjes, maar zonder persoonlijke inbreng. Daarom raad ik mensen aan om, als het even kan, nu al na te denken over hun eigen afscheid.


Uw wensen vastleggen


Wij merken steeds vaker dat mensen rust vinden in het opschrijven van hun wensen. Niet alleen over hoe het afscheid eruit mag zien, maar ook over wie de uitvaart mag regelen. Wij hebben een wilsbeschikking die u daarbij kan helpen. U kunt die kosteloos bij ons aanvragen.


Niet alles hoeft vandaag besloten te worden. Maar beginnen met nadenken geeft ruimte. Aan uzelf, en aan de mensen die straks achterblijven.


Leg uw wensen vandaag nog vast. Vraag hier kosteloos uw wilsbeschikking aan en geef uzelf én uw naasten rust en duidelijkheid.


 
 
bottom of page